Ούλα που ματώνουν; Δείτε 5 πιθανές αιτίες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να παρατηρούν μερικές σταγόνες αίματος στο νεροχύτη μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Μπορείτε να φαίνεται σαν απλός τραυματισμός, ίσως λόγω του επιθετικού βουρτσίσματος, αλλά η σωστή οδοντική φροντίδα δεν πρέπει ποτέ να προκαλεί αιμορραγία στα ούλα σας. Απλώς δεν είναι φυσιολογικό και είναι στην πραγματικότητα ένας δείκτης για την ασθένεια των ούλων που προκαλείται από την κακή στοματική υγιεινή που επιτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων και πλάκας. Με το επιθετικό βούρτσισμα μπορεί να ματώσουν τα ούλα δείτε παρακάτω τις πιθανές αιτίες.

  1. Ουλίτιδα – Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων, που χαρακτηρίζεται από πρησμένα, ευαίσθητα και αιμορραγικά ούλα. Εμφανίζεται όταν τα ούλα σας μολυνθούν από συσσώρευση πλάκας στην γραμμή των ούλων. Το σωστό βούρτσισμα και το νήμα σε συνδυασμό με τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς την ουλίτιδα.
  2. Περιοδοντική νόσος – Εάν η ουλίτιδα δεν ελεγχθεί νωρίς και επιτραπεί η επιδείνωσή της, οδηγεί σε κόκκινα και πρησμένα ούλα, περισσότερη αιμορραγία, ύφεση των ούλων, χαλαρά δόντια και επίμονη κακή γεύση και κακή αναπνοή, τα οποία υποδηλώνουν περιοδοντική νόσο. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρό, καθώς χρειάζεστε τον οδοντίατρό σας για να εκτελέσει βαθύ καθαρισμό για βακτήρια και πλάκα που πρέπει να αφαιρεθεί από κάτω από τη γραμμή των ούλων.
  3. Ορμονικές περιπτώσεις – Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδίως των εγκύων, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας, καθώς το σώμα αρχίζει να αποκρίνεται διαφορετικά στα βακτήρια. Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα, σε συνδυασμό με συχνότερες οδοντιατρικές εξετάσεις, μπορούν να το αποτρέψουν αυτό. Άλλες περιπτώσεις, όπως η εφηβεία και η εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και ευαισθησία στα ούλα, οδηγώντας σε αιμορραγία των ούλων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα για να αποφύγετε τον τραυματισμό των ούλων σας.
  4. Λήψη φαρμάκων – Τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι μία από τις πιθανές αιτίες αιμορραγίας των ούλων. Τέτοια φάρμακα μειώνουν την ικανότητα πήξης του αίματος, καθιστώντας ευκολότερη την αιμορραγία. Εάν σας προκαλέι μεγάλη ανησυχία, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό και τον οδοντίατρό σας για να βρείτε μια λύση.
  5. Αλλαγές στην τακτική οδοντιατρική σας φροντίδα – Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από την αλλαγή σε μια νέα, πιο σκληρή οδοντόβουρτσα σε μια νέα ρουτίνα νήματος. Όταν αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας, επιλέξτε μαλακή τρίχα ή ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας προτείνει μια κατάλληλη για εσάς – ακόμη και μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Το νήμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία εάν κάνετε νήμα πολύ συχνά ή παραλείψετε λίγες μέρες. Δοκιμάστε να κάνετε νήμα μία φορά την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και αφήστε τα ούλα να επουλωθούν.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία των ούλων, όπως ανεπάρκεια βιταμινών, ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα και λευχαιμία. Εάν αισθανθείτε ευαισθησία στα ούλα ή αιμορραγία των ούλων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για σωστή διάγνωση και προτάσεις θεραπείας.