COVID-19: Τι να περιμένετε στο ραντεβού σας με τον οδοντίατρο.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή. Οι τακτικές επισκέψεις σας στον οδοντίατρο έχουν επίσης αλλάξει. Τον Μάρτιο του 2020, η ADA συνέστησε στους οδοντιάτρους να αναβάλουν όλες τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Απριλίου 2020 το νωρίτερο για να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Τώρα που έχει παρέλθει αυτή η ημερομηνία και έχουν ανοίξει ξανά τα ιατρεία, οι οδοντίατροι βλέπουν τους ασθενείς για όλο το φάσμα των οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Μια έκθεση του Οκτωβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Dental Association διαπίστωσε ότι λιγότερο από το ένα τοις εκατό των οδοντιάτρων σε εθνικό επίπεδο βρέθηκε ότι είχαν COVID-19 και το 99% των οδοντιάτρων χρησιμοποιούν βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων, όπως πρωτόκολλα διαλογής και βελτιωμένες πρακτικές απολύμανσης. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021διαπίστωσε επίσης χαμηλό ποσοστό μόλυνσης COVID-19 μεταξύ των οδοντιάτρων.

Η ADA καθοδηγεί επιστημονικά τους οδοντιάτρους για επιπλέον μέτρα που μπορούν να πάρουν, εκτός από τις διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων που ακολουθούν πάντα, για να βοηθήσουν στην προστασία των ασθενών και του προσωπικού τους. Δείτε τι μπορείτε να περιμένετε στο επόμενο ραντεβού σας.

Πριν το ραντεβού σας

Για να βεβαιωθούμε ότι οι ασθενείς που φτάνουν για τα ραντεβού τους είναι υγιείς, το οδοντιατρείο μπορεί να σας καλέσει πριν από το ραντεβού σας και να σας ρωτήσει μερικές ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα υγεία σας. Μπορούν επίσης να επαναλάβουν αυτές τις ερωτήσεις όταν φτάσετε για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το προσωπικό του οδοντιάτρου σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που φέρετε στο ραντεβού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να αφήσετε τα παιδιά σας στο σπίτι ή να επιτρέψετε στα μεγαλύτερα παιδιά να πάνε στο ραντεβού τους μόνα ενώ ο γονέας τους περιμένει έξω κατά τη διάρκεια του ραντεβού τους.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας

Εάν η πόλη σας απαιτεί από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες δημόσια, φροντίστε να φοράτε μία στο ραντεβού σας. Όταν φτάσετε στο οδοντιατρείο, μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε έξω μέχρι να ετοιμαστούμε. Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των ατόμων στο ιατρείο και θα μειώσει το χρόνο που βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα. Όταν μπαίνετε στο ιατρείο, ενδέχεται να μετρήσουμε τη θερμοκρασία σας.

Μέσα στο ιατρείο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχουν αφαιρεθεί πράγματα που συχνά αγγίζουν οι άνθρωποι στην αίθουσα αναμονής – όπως παιχνίδια ή περιοδικά. Μπορεί να έχουν στη διάθεσή σας απολυμαντικό χεριών και να σκουπίζουν τα αντικείμενα που αγγίζετε, όπως στυλό ή έπιπλα.

Όταν βρίσκεστε στην οδοντιατρική καρέκλα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποια πράγματα φαίνονται διαφορετικά από την τελευταία φορά που ήσασταν εκεί. Για παράδειγμα, ο οδοντίατρος μπορεί να έχει καλύψει το πληκτρολόγιο του υπολογιστή με ένα κάλυμμα μίας χρήσης, ώστε να μπορεί εύκολα να καθαριστεί μεταξύ των ασθενών. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί διαφορετικό προστατευτικό εξοπλισμό από αυτόν που είχε χρησιμοποιήσει σε προηγούμενα ραντεβού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές μάσκες, ασπίδες προσώπου, ποδιές και γυαλιά. Αυτές οι πρόσθετες προφυλάξεις προστατεύουν τόσο εσάς όσο και τον οδοντίατρο.

Μετά το ραντεβού σας

Αφού ολοκληρωθεί το ραντεβού σας, το προσωπικό θα καθαρίσει σχολαστικά τις περιοχές που χρησιμοποιήσατε με απολυμαντικά που είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού που προκαλεί το COVID-19 για να προετοιμαστεί για τον επόμενο ασθενή. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας σε άλλους.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ασθενείς με τα συμπτώματα του COVID-19 εντός δύο ημερών από το ραντεβού σας, καλέστε το οδοντιατρείο. Ενδέχεται να έχετε ήδη μεταφέρει τον ιό τη στιγμή του ραντεβού σας, οπότε όποιος ήρθε σε επαφή μαζί σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσε να διατρέχει κίνδυνο να αρρωστήσει επίσης.

Να θυμάστε ότι οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος της συνολικής σας υγείας Φροντίστε να επαναπρογραμματίσετε τον οδοντιατρικό σας έλεγχο όσο οι τοπικές αρχές επιτρέπουν την παροχή των οδοντιατρικών υπηρεσίων. Ο οδοντίατρος σας θα διασφαλίσει ότι η επίσκεψή σας είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη για όλους τους εμπλεκόμενους.

mouthhealthy.org